Romania poate considera vara lui 2010 un moment cheie pentru transformarea tarii noastre intr-unul dintre jucatorii importanti in ceea ce priveste energia regenerabila in Europa.
Au mai ramas obstacole de depasit, dar doua evenimente sugereaza ca tara, alimentata indelung de carbuni, este gata sa puna in practica potentialul sau de folosire a energiilor verzi, comenteaza Renewable Energy World.
Primele turbine eoliene au aparut in iunie, la Fantanele, iar impreuna cu proiectul-sora de la Cogealc vor constitui cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. Proiectul necesita o investitie de 1,1 miliarde de euro si va avea o capacitate totala de 600 de MW.
Cehii castiga deja bani cu eolienele din Dobrogea
Promovarea energiei regenerabile
In iulie, Parlamentul a votat noua lege de promovare a energiei regenerabile, iar prin prisma dimensiunii proiectului Fantanele-Cogealac, producatorii de energie regenerabila nu pot decat sa se bucure avand in vedere facilitatile si ajutoarele pe care statul roman le ofera (Legea 220/2008 Stabilirea Sistemului de Promovare a Producerii Energiei Regenerabile).
Pe langa sistemul de promovare, prin care se impune furnizorilor de energie regenerabila achizitionarea unei anumite cantitati anuale de energie, mai exista si o serie de alte avantaje oferite.
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE) este increzatoare ca pentru acest sector se intrevede o perioada de crestere exponentiala. "Cred ca am putea stabili un nou record de crestere in Europa", considera Dana Duica, director executiv la AREE.
Potentialul anual al Romaniei in sectorul eolian este estimat la 23TWh, tara noastra beneficiind de cele mai bune conditii existente in sud-estul Europei. De asemenea, Marea Neagra ofera Romaniei posibilitatea extinderii in afara tarmurilor.
@N