Fie că sunt din Caraş Severin sau din alte judeţe, oamenii vin pe malul Cernei la izvoarele naturale cu apă termală sulfuroasă şi fac tratament. Aceştia stau în apa fierbinte de peste 50 de grade, iar cei mai curajoşi trec imediat în apa rece ca gheaţa din râul Cerna.
Turistul aflat în trecere prin staţiunea Băile Herculane sau cei care au ales staţiunea pentru sărbători are parte de un spectacol mai puţin obişnuit. Pe marginea drumului din oraş, pe malul râului Cerna, se află mai multe bazine cu apă termală, amenajate în aer liber.
"Venim de fiecare dată când avem timp liber şi ne relaxăm, pentru că apa este foarte bună şi ne face bine. Avem probleme cu picioarele, cu spatele şi după o baie de câteva ore în apa termală care vine direct din pământ nu avem cum să nu ne simţim mai bine, cel puţin trei săptămâni nu ne mai doare nimic. Acum de sărbători am profitat că am avut liber şi am venit pentru două zile cu familia, cu copiii să ne relaxăm", a spus Dumitru Fărcău, care a venit cu familia din Calafat.
Cădiţele colectează apa ce vine direct din pământ şi are o temperatură cuprinsă între 50 şi 60 de grade Celsius. Fie zi sau noapte, bazinele sunt luate cu asalt de sute de turişti veniţi din toată ţara. Unul lângă altul, aceştia se bucură de căldura apelor termale şi de efectul lor tămăduitor şi revigorant.
"Acum am prins un pic mai liber pentru că nu toţi aleg să vină aici, dar sunt zile în care nu ai loc să intri în cădiţe. Vin de la tineri, copii până la cei mai bătrâni, pentru apa este foarte bună, ajută la circulaţia sângelui, la bolile reumatice, viroze, răceli, tot. Am ales să petrecem Crăciunul tocmai ca să profităm de apa termală", a mai spus un turist.
Cei cu mai multă adrenalină practică aşa-numitele duşuri scoţiene, adică trecerea din apa fierbinte din cădiţe în apa rece din Cerna.
"Nu simt cât este de rece apa din Cerna