Sindicatele din Romania au avut un an greu. Razboiul intre organizatiile sindicale si Guvern a fost total. Este imposibil de spus cine a castigat si cine a pierdut, cert este ca scorul nu este egal. Aceasta face cu atat mai mult necesara o retrospectiva a principalelor momente sindicale ale lui 2010.
Sindicatele, prin cele cinci mari confederatii sindicale care activeaza in Romania, reprezinta circa 65% din cei 4,5-4,7 milioane de romani care muncesc. Este vorba despre o mica parte a celor din mediul privat, unde activeaza circa 3,4 milioane de angajati, cei care aduc 70% din incasarile de la buget, si marea majoritate a celor din mediul bugetar, adica circa 1.200.000 - 1.300.000 de persoane.
Acestia reprezinta angajatii din administratia publica, educatie, sanatate, politistii, jandarmii si pompierii, angajatii Ministerului Apararii Nationale. Ei sunt cei care consuma bani de la buget, dar si cei bine reprezentati in structurile sindicale. Acestora li se adauga pensionarii (in februarie erau 5.525.600 de pensionari) care primesc bani din fondurile de asigurari sociale, adica tot de la bugetul de stat.
In raport cu statele europene, numarul bugetarilor in Romania este de 80 la 1000 de locuitori, cifra care plaseaza Romania in coada Europei.
La marginea prapastiei
Romania s-a aflat in pragul prapastiei, fapt recunoscut cu o inconstienta intarziere de actualii guvernanti, de dragul unui nou mandat al presedintelui Traian Basescu. De la venirea FMI in Romania, inca din momentul in care a fost semnata scrisoarea de acord cu Fondul Monetar, sindicate au reclamat faptul ca masurile de austeritate sunt neunitare si incomplete in absenta oricaror altor demersuri care sa sustina si sa contribuie la relansarea economica a Romaniei.
Reducerea salariilor din mediul bugetar cu 25%, cresterea TVA cu 5%, crester