După dezumflarea balonului consumului, acest sector nu mai atrage finanţări. Adevărata revenire se va baza pe investiţii şi pe atragerea fondurilor europene, spune profesorul de economie Daniel Dăianu. Sursa: evz
Este bine că nu am ajuns în situaţia de incapacitate de plată prin ruperea acordului cu FMI, însă "jaful naţional" continuă, iar fondurile europene sunt în continuare prea puţin accesate. Acesta este un scurt bilanţ al economiei româneşti la finalul anului 2010, în opinia profesorului de economie Daniel Dăianu.
El spune, într-un interviu acordat EVZ, că revenirea nu poate veni din consum, iar priorităţile guvernului pentru anul care vine sunt un acord preventiv cu FMI, atragerea investitorilor străini şi reducerea contribuţiilor sociale.
EVZ: Cum evaluaţi activitatea Guvernului României pe parcursul anului 2010? Care au fost punctele slabe ale guvernului?
Daniel Dăianu: Dificultăţile sunt foarte mari când se încearcă o corecţie fiscală de peste 4% din PIB în doi ani, în condiţii de criză economică severă, ale unui mediu extern ostil. Am în vedere aici şi complexitatea şi implicaţii ale reformei salarizării, ale reformei pensiilor, ale flexibilizării pieţei muncii, care sunt extrem de controversate şi nu din raţiuni strict politice. Păcat că nu a existat un dialog social substanţial în această privinţă. Poate că presiunea teribilă a timpului nu a permis.
Fapt pozitiv este că nu am intrat într-o vrie a apropierii de incapacitate de plată prin ruperea aranjamentului cu finanţatorii externi, care ar fi condus la o creştere explozivă a serviciului datoriei publice. Dacă nu am fi avut finanţări de la FMI, UE şi Banca Mondială, serviciul ar fi putut ajunge la peste 3% din PIB în acest an, de la 0,8% în 2008.
Slaba absorbţie a fondurilor europene este mai mult decât îngrijorătoare. Acest domen