Regimul comunist al lui Ceausescu devenise, in ultimii lui ani, cel mai represiv regim din estul Europei. Pe langa infomatarea populatiei, distrugerea satelor, daramarea bisericilor, una din cele mai mari samavolnicii ale regimului era ingradirea totala a libertatii de circulatie a cetateanului.
De la cititori: In loc de pasapoarte, gloante (I)
Intr-o joi seara, Rudi ii marturiseste nevestei ca, a doua zi dupa lucru, o sa plece spre Arad si de acolo va incerca sa treaca granita. Nevasta il ameninta din nou ca-l va impiedica s-o faca.
Sambata, cand sotia vede ca Rudi nu mai apare, da telefon la Securitate si le spune ce i-a spus Rudi. Imediat au intrat Politia si Securitatea in alarma, pe o jumatate de Ardeal.
Duminica dupa-masa, pe cand toata Politia si Securitatea erau in consemn, iata ca apare un popa de pe la sate, care facea matanii si pe la "baietii cu ochi albastri". Mirat de agitatie, afla si el motivul.
"Aha" - spune popa in sfarsit dumirit - "pai daca-l cautati pe Rudi, mergeti la motelul de la Acatari, ca acum vreo doua ore era pe acolo cu o 'porumbita' ".
Peste alte doua saptamani, tot joi, Rudi ii spune nevestei aceeasi poveste, dar ea nu mai are curajul sa sune la Securitate. Luni, Hanzi da o telegrama sotiei: "Am ajuns cu bine in Nurnberg".
Biroul pasapoarte s-a mutat de la Sibiu la Malancrav
Malancravul era un sat de sasi, la marginea judetului Sibiu, uitat de lume si netrecut pe nicio harta. Din lipsa de combine, Ceausescu ordonase ca satele de la deal sa ajute satele de la campie cu combinele lor, iar cand graul se va coace si la deal, sa se procedeze invers.
Acesta a fost motivul pentru care, in miez de vara, malancravenii trimit o echipa undeva in judetul Timis, la o cooperativa agricola care avea terenurile vecine cu fasia granitei. Echipa, fo