Ziua de nastere a Revolutiei Romane din 1989 este socotita data de 16 Decembrie 1989, odata cu primele manifestari de proportii ale nemultumirii fata de regimul comunist al lui Ceausescu. Semnele ei, insa, se puteau citi cu luni intregi mai devreme in atmosfera mohorata a orasului.
La Timisoara am fost invitat ca sa prezint un aparat, dar ajuns in septembrie 1989 la fabrica cu pricina, interesul pentru obiect devenise nul. Directorul m-a pasat adjunctului, acesta m-a trimis la plimbare peste drum, la un bloc unde era un atelier de proiectare.
Aici, un grup de ingineri tineri, fara chef de lucru, stateau si... povesteau lucruri "subversive". Era placut la ei, aveau camere luminoase, spre deosebire de atelierul meu de acasa, intunecos, rece si plin de igrasie.
Unul dintre ei, al carui nume nu-l mai stiu, si cu care m-am intins la taclale in ziua aceea, mi-a povestit o intamplare, pe care el o prezenta ca autentica si care mie mi-a placut atat de mult incat o tin minte si azi.
Iata povestea: Un flacau de prin Moldova, pripasit prin Timisoara, si-a gasit un loc de munca la o fabrica din oras. Descurcaret si bun de gura, omul nostru a ajuns repede secretar de UTC pe fabrica. In Ardeal, a fi secretar de UTC era o activitate privita ca si cea de turnator la Securitate, asa ca nu erau multi ardeleni de caracter, care sa se inghesuie sa indeplineasca o astfel de sarcina.
Situatia a fost identica si la Uzina de Autoturisme din Pitesti, in perioada cand am lucrat acolo. La sectia montaj general, muncitorii tineri au ales secretar UTC, ca sa-si bata joc de el, pe prostul sectiei. Ales printr-o gluma, acesta si-a luat foarte in serios misiunea, reusind sa conturbe fluxul de montaj de fiecare data cand mergea la Pitesti, la Comitetul judetean UTC.
Natafleata avea cheile de la un container cu piese (cred ca far