Nici în 2010 n-am scăpat de furia naturii. Planeta a fost lovită de cutremure, valuri tsunami, alunecări de teren, tornade şi inundaţii. Însă pericolul a venit, ca o noutate, şi de la un vulcan furios din Islanda. Norul de cenuşă vulcanică a dat peste cap traficul aerian. Iar luna octombrie avea să le aducă ungurilor spaima noroiului roşu. Sursa: REUTERSSursa: ReutersSursa: REUTERS
1 /.
Anul a început sub semnul seismelor. Chiar pe 12 ianuarie, statul Haiti a fost lovit de un cutremur devastator cu magnitudinea 7 pe scara Richter. Bilanţul a fost tragic: 220.000 de oameni morţi, peste 300.000 răniţi şi mai bine de 1,5 milioane de sinistraţi. Iar pagubele materiale au fost uriaşe. Capitala Port-au-Prince s-a transformat în tone de moloz. În tot acest coşmar, s-au mai întâmplat şi miracole.
Noroc a avut şi un român. Emanuel Petruţ de 30 de ani a trăit pe pielea lui cutremurul din Haiti. Angajat al unei companii de telefonie mobilă, el se afla la birou când insula a fost zguduită de seism şi a povestit pentru EVZ coşmarul prin care a trecut.
În faţa tragediei din Haiti, comunitatea internaţională a dat dovată de solidaritate şi a sărit în ajutorul localnicilor. Organisme internaţionale şi guverne a zeci de state, printre care şi România, au participat prin donaţii financiare sau materiale la efortul de refacere al statului Haiti. În total, s-au strâns peste 2 miliarde de dolari.
Haiti nu şi-a revenit însă nici acum, la aproape un an de la dezastru. Ba chiar, ca o ironie a sorţii, ţara a mai fost lovită şi de holeră.
Cutremurul din Chile, cel mai puternic din ultimii 50 de ani
La numai o lună şi jumătate de la catastrofa din Haiti, blestemul a lovit şi Chile. Pe 27 februarie 2010, statul sud-american a fost devastat de un cutremur cu magnitudinea de 8,8, urmat de un tsunami violent. Localităţi întregi au fost devastate. 521 de oam