“Istoria Internetului este în general prezentată ca fiind povestea unor eroi americani din locuri eroice, locuri unde s-au descoperit chestii interesante,” scria Leila Green în recenta sa carte The Internet. Această istorie, după cum știm, nu aparține doar americanilor.
De fapt, proiectul de cercetare prin care s-a inventat Internetul a fost inițiat tocmai datorită rușilor după ce aceștia au lansat cu succes satelitul Sputnik 1 la începutul lui octombrie 1957. Americanii au răspuns prin înființarea a două agenții: NASA și ARPA. Prima știm cu toții ce a făcut și cu ce se ocupă în ziua de azi. ARPA (Advanced Research Project Agency, din 1972 Defense ARPA) a reușit câteva decade mai târziu să conecteze calculatoare prin TCP/IP, Tim Berners-Lee a inventat Webul, iar acum rușii vor să ducă Internetul în spațiu.
Și sunt foarte hotărâți. Investesc peste 20 de miliarde de dolari într-un proiect numit Kosmonet, internetul care poate funcționa independent de orice sistem aflat la sol, conform unui articol publicat de Voice of Russia. Nu utilizatorii vor beneficia de el în primele faze, ci se urmărește facilitarea comunicării între astronave, stabilirea controlului din orice punct de pe planetă a diferitelor obiecte zburătoare și stabilirea comunicațiilor în diferite zone greu accesibile din Rusia.
Pentru atingerea acestui obietiv, rușii vor lansa un total de 48 de sateliți în spațiu. Dintre aceștia doar 18 sunt suficienți pentru Rusia, spune Alexander Galkevich, directorul “Gonets” Satellite System” Company (după cum apare în textul original) conform articolul publicat de Voice of Russia. Dar oare ceilalți 30 de sateliți ce sunt meniți să facă?
Cât despre cum Kosmonet este benefic utilizatorilor, articolul menționat oferă informații foarte vagi și se rezumă la punctarea cererii mari de servicii de broadband broadcasting, video conferințe și SMS.