Printr-o ciudata intamplare, la orele mici ale diminetii, TCM a programat un film de exceptie, “Cool Hand Luke”, cu Paul Newman in rolul principal, secondat de George Kennedy (care a si primit Oscarul pentru prestatia lui). Luke (Paul Newman) e un neadaptat, omul care refuza sa se supuna regulilor, iar cea mai teribila arma a lui e detasarea. Sangele rece. Dincolo insa de acest lucru, toate actiunile lui Luke, toate insubordonarile si toate evadarile au in spatele lor o teribila forta auto-distructiva, pentru ca represiunea creste progresiv in intensitate dupa fiecare actiune a lui. Iar Luke e constient de acest lucru, dar continua sa incalce regulile, pentru ca mult mai distructiv pentru el ar fi sa se supuna, sa se conformeze. Merge pana acolo incat isi provoaca gardienii sa-l impuste.
“Luke e nebun” ar fi cea mai simpla caracterizare a personajului interpretat de Paul Newman. Inadaptarea lui le-ar putea da de lucru psihologilor si psihiatrilor. Dar pentru colegii lui de lagar de munca in folosul comunitatii, la randul lor niste inadaptati social (altfel nu ar fi ajuns acolo), Luke devine un erou. Evadarile si aventurile lui sunt traite de fiecare in nume propriu, ca si cum li s-ar fi intamplat lor.
…
Chiar daca e Craciun, am urmarit reactiile la gestul lui Adi Sobaru, electricianul de la TVR care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, in semn de protest fata de masurile Guvernului Boc. Am vazut declaratii ale unor politicieni, iar unii dintre acestia s-au exprimat si in scris (inclusiv aici, pe VoxPublica). Am citit relatarile presei internationale si interpretarile colegilor de breasla. Am constatat inclusiv energia extraordinara a postacilor de partid care, in ciuda zilelor de sarbatoare, si-au batut propriile recorduri de invective si injuraturi. Si, din toate acestea (fie ca au fost simple reactii constatative, interpretari pro sau contr