Multi romani nu sunt mereu la curent cu prevederile Codului Fiscal, insa cu totii simtim cand trebuie sa platim o taxa sau un impozit, mai ales in vreme de criza.
In ultimii zece ani nu am dus lipsa de masuri economice luate de autoritati care ne-au costat scump, iar ultimul an, cel al austeritatii cumplite, a fost de-a dreptul coplesitor pentru buzunarele cetatenilor.
Ziare.com si-a propus sa afle care este parerea romanilor despre deciziile economice pe care le-au luat guvernantii in ultimii 10 ani si care vi se pare cea mai devastatoare pentru Romania. Iata "candidatele".
Rovinieta
La inceputul anului 2002 a fost introdusa rovinieta, o taxa pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv cele aflate in intravilanul resedintelor de judet si al municipiilor, pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate in Romania si in alte state, nediscriminatoriu.
Atat pentru utilizatori romani, cat si pentru utilizatorii straini tariful de utilizare se poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile si 12 luni de la data declarata, iar amenzile pentru neplata rovinietei sunt usturatoare.
S-a spus ca strangand bani din aceasta taxa se vor face autostrazi si se vor modernica drumuri nationale, dar rovinieta se colecteaza de 8 ani, autostrazi mai multe tot nu avem si tot prin gropi circulam.
Taxa pe viciu
Pe 23 septembrie 2005, ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta introducerea taxei pe viciu, banii obtinuti astfel urmand sa alimenteze bugetul Sanatatii. Astfel, au fost taxate suplimentar bauturile alcoolice, tutunul si jocurile de noroc.
La inceputul anului 2010, actualul ministru al Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat intentia de a largi gama de produse ce se supun taxei de viciu si la alimentele de tip fast