În următorii doi ani, instituţiile bancare din zona euro au de răscumpărat obligaţiuni în valoare de 1.000 de miliarde de euro. Banca Centrală Europeană le avertizează însă că ar putea întâmpina dificultăţi de refinanţare din cauza temerilor din pieţe şi a climatului macroeconomic încă nefavorabil.
Neîncrederea investitorilor faţă de zona euro şi speculaţiile privind extinderea crizei datoriilor suverane către statele cu dificultăţi din uniunea monetară se vor reflecta şi în abilitatea băncilor comerciale de a se finanţa în anul care vine, informează „Financial Times". Mai mult, nevoia acută de lichidităţi cu care se confruntă guvernele ar putea însemna mai multă competiţie pentru bănci pe piaţa obligaţiunilor, se arată în cel mai recent raport de stabilitate bianual emis de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, instituţiile bancare ar putea fi obligate să ofere randamente mai mari pentru a atrage investitorii.
Citiţi şi:
Sancţiune de la UE pe ordonanţa creditelor
Statul mizează pe bănci şi în 2011
CU 10% MAI PUŢINE EMISIUNI DECÂT ÎN 2009
„Dacă emisiunile nu reuşesc să ţină pasul cu volumul de obligaţiuni ajunse la scadenţă, unele bănci vor fi expuse riscului rostogolirii", se arată în document. Emisiunile de obligaţiuni pe termen lung ale băncilor au fost cu 10% mai mici în primele zece luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.Mai mult, accesul unor instituţii pe piaţa obligaţiunilor a fost limitat sau prea costisitor din cauza speculaţiilor legate de statul din care provin.
BCE VA CONTINUA SĂ ÎMPRUMUTE BĂNCILE
Cu acest fenomen s-au confruntat băncile din Spania şi Portugalia, ale căror costuri de împrumut au crescut semnificativ în urma speculaţiilor că aceste state vor fi afectate de criza din Irlanda. „În general, situaţia economică şi financiară este încă încărcată c