În încercarea de a limita drepturile salariale câștigate de bugetari în instanță în ultimii doi-trei ani, executivul i-a retras Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prerogativa de a se pronunța pe astfel de cazuri.
Războiul” dintre bugetari și instituțiile statului pe marginea sporurilor și a salariilor reduse sau eliminate, început în 2007, se joacă acum pe terenul executivului, care a amânat în ultimii ani, succesiv, plata drepturilor câștigate de aceștia în instanță, a căror valoare se ridică la aproape două miliarde de euro, potrivit ultimelor estimări ale Ministerului de Finanțe.
Mai mult, pentru a se asigura că angajații statului vor avea mai puține șanse de câștig, executivul a decis, în 2008, să limiteze prerogativele CNCD-ului în materie, în ciuda faptului că instituția reprezintă organismul național pentru egalitate din România, așa cum există în toate statele europene, dar și partenerul la nivel național al celei mai ample campanii a Comisiei Europene, „Pentru Diversitate. Impotriva Discriminarii”.
Luptă dură pe salarii din 2007
Totul a început în 2007, când CNCD a înregistrat o creștere a numărului de petiții pe această temă venite de la bugetarii nemulțumiți. „Au apărut foarte multe cauze legate de salarii, în special fiind vorba despre sporuri care nu s-au mai plătit, cu o nouă creștere și în 2008. Însă, printr-o decizie din 2008 a executivului, noi nu ne mai putem pronunța asupra actelor normative ce reglementează drepturi salariale”, a declarat Istvan Haller, membru în Consiuliul Director al CNCD într-un interviu acodat EVZ.
Acesta a explicat că, înainte, ei puteau constata discriminarea și puteau face o recomandare pentru a îndrepta situației. „Acum, doar Curtea Constituțională a României (CCR) poate să constate că există o contradicție în ceea ce privește drepturile salariale ale angajațil