Un reactor care copiază fidel plantele, fiind capabil să transforme lumina soarelui în combustibil, în condiţii de laborator, dă speranţe mari oamenilor de ştiinţă.
Cercetătorii sunt de părere că în cazul în care tehnica va fi perfecţionată se va putea produce, la scară largă, combustibil, relevă „The Guardian". „Avem o problemă foarte mare cu energia şi trebuie să gândim într-un mod care să ne permită s-o învingem", a declarat Sossina Haile, de la Institutul de Tehnologie din California, Statele Unite ale Americii, care a coordonat cercetarea.
Haile estimează că un astfel de reactor ar putea produce circa 11,5 litri de combustibil pe zi. „Componenta-cheie este făcută din ceriu, un metal care este aproape la fel de răspândit precum cuprul. Nu este nimic prohibitiv în ceea ce priveşte costurile", a afirmat Sossina Haile.Dispozitivul, prezentat în revista „Science", foloseşte o oglindă parabolică pentru a focaliza razele soarelui în camera principală, unde oxidul de ceriu catalizează reacţiile în urma cărora rezultă hidrogen şi monoxid de carbon, ce pot fi convertite în combustibil lichid. Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă încearcă să producă combustibil folosind lumina soarelui. Cei din cadrul Laboratorului Naţional Lawrence Berkeley (SUA) au reuşit, anul trecut, să obţină combustibil, folosind oxid de cobalt, numai că acesta a fost numai sub forma unor nanocristale. În general, afirmă oamenii de ştiinţă, principala problemă este temperatura la care se lucrează.