Elkan Nuriev, preşedintele Centrului de Studii Strategice din Baku, a explicat pentru FP România într-o analiză SWOT importanţa proiectului de gaz natural lichefiat AGRI pentru Azerbaidjan, dar şi beneficiile pe care le-ar putea obţine România şi Georgia. Analistul azer susţine că ţara sa are destul gaz şi pentru AGRI şi pentru Nabucco.
Articol din ediţia nr. 19 a FP România (noiembrie/ decembrie). Detalii ilustrate: Sumarul, Nota editorilor, Coperta ediției nr. 19.
Vezi şi: Vladimir Socor: "AGRI este un concurent al Nabucco"
AGRI - complement sau concurent al Nabucco?
Puncte tari:
- AGRI va permite României să renunţe la importul de gaz rusesc şi să-şi asigure necesarul de resurse energetice.
- Georgia va beneficia de venituri suplimentare de pe urma tranzitului şi va avea oportunitatea să-şi demonstreze asumarea intereselor Occidentului
- Pentru Azerbaidjan, proiectul AGRI reprezintă o oportunitate de a intra pe piaţa de retail a ţărilor din Sud-Estul Europei, printre care Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Macedonia, Serbia, Croaţia şi Albania. Dacă proiectul AGRI se va materializa, gazul azer va fi transportat în Europa Centrală, în state precum Austria, Republica Cehă şi altele, mai ales odată cu construirea sistemului unificat de reţele de gaz al Uniunii Europene. Astfel, Azerbaidjanul îşi va consolida poziţia de furnizor, în partea cea mai avidă de energie a Europei – piaţa Europei Centrale şi de Est.
- AGRI ar aduce aproximativ 2 până la 8 miliarde de metri cubi de gaz natural, de pe ţărmul Mării Caspice, în statele europene, cu ajutorul terminalelor de gaz natural lichefiat (GNL), din Georgia şi România. Transportul de GNL trece prin apele internaţionale, nefiind afectat de restricţiile de tranzit impuse de alte forme de transport terestru
- Proiectul oferă largi oportunităţi pentru implementarea, cu succes, a prog