„Vio” a câştigat, în primăvară, la Braşov, campionatul regional pentru barmani specializaţi în prepararea cafelei. El serveşte clujenii cu licoarea neagră la un local din centrul oraşului.
Tânărul a ajuns în Cluj, în urmă cu patru ani, ca student. A urmat cursurile facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice de la Babeş-Bolyai. În ultimul an, şi-a căutat un job. Aşa se face că a ajuns să lucreze ca barman în localul „Le General“. Acolo a prins gustul cafelei.
„Când am ajuns după bar, şeful meu mi-a explicat cum se prepară cafeaua. Aşa am aflat că lucrurile stau altfel decât mă gândeam la început. Mi-am dat seama de unele reguli, de unele tehnici”, explică Vio. El mai adaugă că, încet-încet, a ajuns să stăpânească tot mai mult tehnicile de preparare a băuturii, astfel încât ceea ce iniţial se anunţa un simplu job, a devenit o pasiune.
„Cafeaua e complicată şi boemă”
În momentul în care îi prepari sau îi oferi cuiva o cafea, stabileşti o legătură cu acea persoană, consideră Vio. „Cafeaua înseamnă comunicare, socializare. Este ceva complicat şi boem”, adaugă tânărul.
Îşi plănuieşte ca în viitor să îşi deschidă propria cafenea pentru că vrea să dea mai departe ceea ce a învăţat şi va învăţa. „O cafea nu este destul de bună dacă nu pui şi pasiune în ea. Pe lângă asta, contează foarte mult aroma, gustul şi corpolenţa unei cafele”, spune el.
Premiul de la Braşov, „o surpriză plăcută”
Vio a câştigat ediţia regională a World Barista Championship din Braşov, la începutul acestui an şi s-a calificat la etapa naţională. Barista este termenul utilizat pentru barmanii specializaţi în prepararea cafelei. „M-am simţit pregătit când am mers la Braşov. Mi-am impus să fiu şi uşor arogant, ca să fac faţă mai bine tensiunii. Însă ce am reuşit mai degrabă a fost pur şi simplu să îmi insuflu încredere în mine. Cu toate ac