Firmele vor depune în 2011 două declaraţii de impozit pe profit pentru acest an, care va fi considerat, în premieră, din punct de vedere contabil, ca măsurând doi ani datorită eliminării impozitului minim.
Abrogarea impozitului minim de la 1 octombrie 2010, apreciată ca o măsură în favoarea mediului privat, are şi un revers: împarte 2010 în doi ani fiscali. Prin urmare, companiile nu numai că vor depune două declaraţii pentru impozitul pe profit în 2011, dar vor suporta consecinţe şi asupra cheltuielilor pe care le-au făcut anul acesta şi care se pot scădea într-o anumită limită la calculul impozitului. În principiu, companiile obligate să facă două declaraţii ar trebui să fie doar cele care, până la anularea impozitului minim, respectiv până la 30 septembrie, au plătit acest impozit. În schimb, firmele care au fost plătitoare de impozit pe profit de 16% în primele trei trimestre ar trebui să urmeze procedurile obişnuite de până acum. Din păcate, textul ordonanţei de urgenţă care instituie cei doi ani fiscali generează interpretări.
„Logic ar fi ca cei care au plătit impozit pe profit să considere întreg anul 2010 într-o singură perioadă fiscală, cu toate implicațiile ce decurg de aici. Cu toate acestea, interpretarea unora dintre autoritățile fiscale teritoriale diferă. În opinia acestora, contribuabilii „obligați la plata impozitului minim“ (aşa cum prevede ordonanţa - n.r.) sunt toți cei care au aplicat prevederile legate de impozitul minim, indiferent dacă au plătit impozit pe profit sau impozit minim“, precizează Gabriel Sârbu, Senior Consultant, Tax Advisory Services Mazars.
Decizii interpretabile
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe admit că textul actului normativ a produs confuzie, dar consideră că toate neînţelegerile au fost clarificate în discuţiile purtate cu specialiştii în fiscalitate. Prin urmare, modul în care administra