România are acum toate şansele să primească următoarea tranşă din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional, după ce condiţiile impuse în vederea atragerii acestor bani au fost în mare parte întrunite. E vorba de adoptarea de către Parlament a unor legi esenţiale, cum ar fi legea bugetului pe 2011 sau legea salarizării unitare. Iată ce spune reprezentantul României la FMI, într-un interviu acordat Agerpres.
În interviul acordat agenţiei naţionale de presă, Mihai Tănăsescu nu pare să aibă prea multe emoţii privind eliberarea următoarei tranşe din împrumut, chiar dacă mai există "unele vulnerabilităţi", cum ar fi cele legate de arieratele mari.
Reprezentantul României la FMI spune că următoarea misiune de evaluare va sosi la Bucureşti pe 26 ianuarie, când s-ar putea lua în discuţie şi eventualitatea unei noi înţelegeri cu Fondul Monetar Internaţional.
Mihai Tănăsescu spune însă că din nefericire, România "nu este eligibilă" pentru noile instrumente de sprijin create în perioada crizei de FMI şi nu va putea conta decât pe un nou acord stand-by, de această dată de tip preventiv.
"România nu este, din păcate, eligibilă pentru nici unul dintre aceste noi instrumente, pe care FMI le-a aprobat în perioada turbulentă prin care am trecut”, declară Mihai Tănăsescu.
Noul acord va impune şi noi condiţii, însă reprezentantul României la FMI spune că acestea vor ajuta economia românească, aflată într-o mare nevoie de restructurare. Altfel, mai avertizează pentru Agerpres Mihai Tănăsescu, criza de credibilitate a Europei de vest şi în special a zonei euro poate să aibă o influenţă negativă şi asupra ţărilor din centrul şi estul Europei, deci indirect asupra României.
"Mesajul pe care pot să îl transmit este că România trebuie să continue să îşi facă temele, să continue reformele pe care şi le-a propus, să accelereze reformele struct