Guvernul japonez a aprobat pentru 2011 cheltuieli bugetare în valoare de 1.100 de miliarde de dolari pentru a revitaliza economia „anemică“ a statului, informează BBC.
Suma prevăzută în proiectul bugetar pentru anul 2011 reprezintă cel mai ridicat nivel din istoria Japoniei. Bugetul trebuie însă aprobat şi de parlamentul nipon până la 31 martie.
Astfel, pentru a combate efectele deflaţiei, ale yenului puternic (care afectează exporturile statului) şi ale cererii interne slabe, guvernul va încerca să stimuleze economia naţională prin lucrări publice şi investiţii.
Însă această măsură va detrmina şi o creştere a datoriei publice a statului, iar mai mulţi analişti afirmă că rezultatele reflectate în economie vor fi slabe, potrivit portalului bbc.co.uk.
Proiectul bugetar prevede ca aproximativ 55% din bugetul de stat se va cheltui pentru serviciul datoriei publice şi pentru ajutoarele sociale, iar 18,2% din buget va merge către autorităţile locale sub formă de asistenţă financiară. Restul sumei se va împărţi între fonduri pentru Apărare, lucrări publice, Educaţie şi inovare tehnologică.
DATORIA PUBLICĂ VA CREŞTE CONSIDERABIL
Analiştii se aşteaptă ca datoria publică a Japoniei să ajungă la 184% din Produsul Intern Brut până în martie 2012, reprezentând cel mai ridicat nivel din statele dezvoltate. Până acum, guvernul japonez a redus cheltuielile bugetare prin tăierea ajutoarelor sociale.