În 2010, Bucureştiul a investit peste 5 milioane de euro în statui. Pentru 2011, deocamdată s-a anunţat doar o investiţie de 132.000 de euro într-un studiu de fezabilitate din care municipalitatea să afle cât o va costa refacerea a trei opere de artă din parcurile Herăstrău şi Carol. Este vorba de Aleea Cariatidelor, Grota şi Fântâna George Gr. Cantacuzino.
Căruţa cu paiaţe de un milion de euro
Ansamblul amplasat în faţa Teatrului Naţional este alcătuit din 16 personaje: Alături de statuia lui Ion Luca Caragiale sunt amplasate personaje emblematice ale operei sale precum Miţa, Veta, Ziţa, Farfuridi, Brânzovenescu, Cetăţeanul turmentat, Goe, Zoe, Mama Mare, Chiriac, Rică Venturiano, Mamiţa, Trahanache, Caţavencu şi Pristanda. Ansamblul a fost realizat de sculptorul sculptorul Ion Bolborea, iar la inaugurarea din decembrie a participat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu alături de omologul sau din Ankara. Lucrările de turnare în bronz a celor 17 personaje, a căruţei şi gramofonului au fost finalizate încă din 2008. Întârzierea amplasării ansamblului dedicate operei lui Ion Luca Caragiale s-a datorat, potrivit, biroului de presă al Primăriei Capitalei "problemelor tehnice apărute la montajul componentelor artistice din bronz, în faţa Teatrului Naţional". Valoarea decontată autorului a fost de 4 milioane de lei, echivalentul a aproximativ un milion de euro.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
Statuia Regelui Carol I o investiţie de 2,3 milioane de euro
Potrivit Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei, realizarea monumentului a durat mai bine de trei ani. Lucrarea a fost finalizată cu dificultate din cauză că, în 2008, părţi din statuie au fost furate. Statuia a fost realizată de sculptorul Florin Codre, este în întregime din bronz,şi are o înălţime de 13 metri, din care doar soclul