Ministerul Mediului doreşte includerea pădurilor de pe Platoul Corneşti şi din zona Budiului în ariile potejate Natura 2000. Extinderea ameninţă mai multe proiecte ale primăriei Târgu-Mureş.
Prefectul judeţului, Marius Paşcan, acuză Ministerul Mediului că extinderea ariilor protejate Natura 2000 în Târgu-Mureş, duce la blocarea proiectelor administraţiilor locale mureşene.
Ministerul Mediului a început anul trecut desemnarea de noi arii protejate, ce urmează să fie incluse în reţeaua Natura 2000, ca urmare a condiţiilor impuse de Uniunea Europeană ţării noastre.
Extinderea reţelei Natura 2000
În judeţul Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului a desemnat deja 13 arii protejate Natura 2000, dorind extinderea acestora cu încă 11. Atât autorităţile locale, cât şi prefectul judeţului se opun vehement acestui lucru.
„Extinderea zonei de protectie Natura 2000 pentru majoritatea zonelor împădurite din judeţul Mureş e un demers nejustificat, pentru ca este în pofida dorinţei primarilor. Nu este dorinţa primarilor să aibă zona de protecţie "Natura 2000", care înseamnă că zona protejată este administrată de către un terţ şi orice lucrare, începând cu exploatarea , cu întreţinerea pădurii, cu investiţiile şi desfaşurarea activităţii comerciale este blocată şi pentru orice autorizaţie sau accord, administratorul zonei încasează bani. Avem experienţa practică a derulării acestor zone de protecţie Natura 2000 pe Valea Mureşeului şi Gurghiului, unde toţi primarii sunt nemulţumiţi şi se plâng”, a spus prefectul Marius Paşcan.
Proiecte blocate la Târgu-Mureş
În Târgu-Mureş, zonele împădurite care ar urma să intre în zona protejată Natura 2000, sunt cele de pe Platoul Corneşti şi din zona Budiului. Aici municipalilitatea are însă elaborare mai multe proiecte, unele finanţate din fonduri europene.
Doar pentru pădurea de pe Platoul Corneşti