Anul 2010 a adus una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din istoria Statelor Unite : poluarea cu petrol din Golful Mexic. Subiectul a fost capul de afiş al presei americane şi internaţionale, săptămâni bune. Autorităţile de peste Ocean caută acum soluţii pentru a recupera pagubele provocate de scurgerile de petrol.
Corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor
Pe 15 decembrie, ministrul Justiţiei, Eric Holder anunţa că British Petroleum şi alte opt companii implicate în catastrofa din Golful Mexic vor fi aduse în faţa instanţei.
"Firmele în cauză se fac vinovate de încălcarea normelor operaţionale şi de siguranţă, printre care neglijenţă, înainte de explozia din 20 aprilie, monitorizarea defectuoasă a funcţionalităţii platformei de foraj, lacune în supravegherea intalaţiei şi absenţa resurselor necesare, pentru a preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele ambientale", spunea secretarul Justiţiei.
Instituţiile în culpă sunt pasibile de penalizări de ordinul miliardelor, pentru rambursarea cheltuielilor guvernamentale şi despăgubiri către particularii afectaţi.
Preşedintele Barack Obama avea să rememoreze ulterior evenimentele dramatice petrecute pe 20 aprilie 2010. "O explozie a provocat avarii grave pe o platformă de foraj, la mare adâncime, a firmei BP, în largul coastelor statului Louisiana. 11 lucrători şi-au pierdut viaţa, alţi 17 au fost răniţi. La un kilometru şi jumătate în adâncul oceanului, petrolul a început să se scurgă, o deversare la o adâncime şi de o amploare fără precedent, care a pus la grea încercare tehnologia existentă", spunea Barack Obama.
Şeful Casei Albe a adăugat : "Este vorba despre cel mai mare dezastru ecologic din istoria Americii. Spre deosebire de un cutremur sau un uragan, mareea neagră nu-şi face lucrarea în ore sau zile. Zecile de milioane de litri de petrol deversate în Golfu