Bilanţul preliminar al pagubelor produse de surparea unei mine de sare cuprinde un supermarket, un magazin, un atelier şi o casă distruse în totalitate. De asemenea, au fost avariate şase imobile şi drumul principal de acces în oraş.Craterul din centrul localităţii s-a stabilizat. Geologii recomandă închiderea exploatării de sare şi astuparea imensei gropi cu 5.000 de maşini de pământ şi clorură de calciu.
UPDATE ora 15.50: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a solicitat, astăzi, oficial, Guvernului un sprijin financiar de 12,7 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro) pentru refacerea zonei afectate de alunecările de teren. Suma ar urma să intre în bugetul Consiliului local Ocna Mureş şi să fie distruită astfel:
• 2,4 milioane lei pentru refacerea străzilor afectate;
• 6,58 milioane lei pentru umplerea craterului creat, cu aproximativ 100.000 mc (170.00 tone) piatră (refuz de ciur), conform devizului estimativ;
• 300.000 lei pentru realizarea unei rute ocolitoare de acces în oraş, pe lungime de 180-200 m;
• 335.000 lei pentru gospodăriile populaţiei şi proprietăţile particulare afectate;
• 1 milion de lei pentru refacerea canale de gardă şi protejarea masivului de sare prin preluarea apelor pluviale de pe Dealul Banţa;
• 2,1 milioane lei pentru realizarea unei rute ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de 3 tone, spre comuna Noşlac şi satele aparţinătoare pe o lungime de 3,5 km.
Comitetul penstru Situaţii de Urgenţă a mai solicitat 900.000 de lei din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, în bugetul Consiliului Local Noşlac, pentru continuarea rutei ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de 3 tone, dinspre oraşul Ocna Murş spre comuna Noşlac şi satele aparţinătoare, pe o lungime de 1,5 km.
CITIŢI ŞI:
UPDATE FOTO VIDEO Vezi cum înghite pământul un s