Şeful statului a semnat, luni, decretul pentru eliberarea din funcţie, prin pensionare, a lui Alexandru Lele, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor - cel care în 2002 a fost pus sub acuzare pentru corupţie. Anchetatorul acestuia, Cristian Panait, s-a sinucis.
Procurorul bihorean a primit un avertisment în acestă vară din partea Consiliulu Superior al Magistraturii (CSM) pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă"'. CSM l-a acuzat pe Lele de nelucrarea unor dosare pentru perioade mari de timp, raportarea unor statistici nereale, cercetarea şi arestarea ilegală a unor persoane.
"În urma unei anchete desfăşurate de Comisia de disciplină pentru procurori, CSM a admis că, în cazurile semnalate, magistratul şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă şi a efectuat cu întârziere lucrările din motive imputabile, încălcând prevederile Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor", informa purtătorul de cuvânt al CSM în acestă vară.
Potrivit raportului care a stat la baza analizei CSM, întocmit de Parchetul Curţii de Apel Oradea, în perioada 1994-2000, procurorul orădean a lăsat în nelucrare dosare penale pentru perioade mari de timp, iar în 2001 ar fi raportat statistici nereale, privind achitarea definitivă a 32 de persoane pe care le-a trimis în judecată şi despre care s-a dovedit că nu au comis faptele respective, respectiv arestarea ilegală şi cercetarea abuzivă a mai multor persoane.
Acuzaţia de arestare ilegală se referă la aruncarea după gratii, în aprilie 2001, a omului de afaceri orădean Adrian Tărău, exonerat ulterior de instanţele de judecată. Judecătorii care s-au ocupat de acest caz au declarat arestarea fiului fostului prefect PSD drept o gravă eroare judiciară şi au obligat statul român la despăgubiri de 20.000 de lei în favoarea acestuia.
Lele a fost suspendat din magistratură în 2002, însă