Românii, atât persoanele fizice cât şi cele juridice, au pus la bănci, sub formă de depozite, aproape 750 de milioane de euro în noiembrie, conform datelor BNR. Cea mai mare creştere a soldului depozitelor s-a înregistrat în cazul depozitelor în lei, de 2,4%, care au ajuns la un total de 108 miliarde de lei.
În octombrie dobânda medie acordată de bănci la un depozit nou în lei era de 6,51% pe an, faţă de 9,6% în noiembrie 2009.
Bonificaţiile acordate depozitelor în lei care nu au ajuns încă la maturitate sunt ceva mai mari, de 6,77% în medie, însă în continuare cu un punct procentual sub nivelul inflaţiei.
Bancherii descurajează românii, prin dobânzi mari, să se împrumute în moneda naţională
În ceea ce priveşte creditarea, tendinţa care s-a remarcat în ultimele luni este din ce în ce mai puternică: împrumuturile în moneda locală scad văzând cu ochii, dobânzile percepute de bănci fiind de aproape două ori mai mari decât la cele în euro. În noiembrie soldul creditelor în lei a scăzut cu 7,2% faţă de perioada similară alui 2009, la cele în valută fiind o creştere de 6,5%. În octombrie dobânda medie la creditele noi în lei cerută de bănci era de 10,3% pe an, faţă de 5,64% pe an în cazul celor în euro, conform datelor BNR. Dobânda la jumătate cerută de bănci la creditele în euro nu înseamnă neapărat şi o rată mai mică pentru clienţi. După cum susţin brokerii, majoritatea românilor aleg creditele în euro nu atât pentru rată cât pentru suma pe care o pot lua, care, datorită dobânzii scăzute, este mult mai mare decât cea care ar putea fi luată printr-un credit în moneda naţională.
Principala sursă de venit a băncilor, folosită pentru acoperirea pierderilor datorate neplăţii ratelor de către unii clienţi, sunt creditele vechi, aflate în derulare. În luna octombrie dobânda medie la creditele în lei din sold era de 13,17% pe an, cu ap