Pictează de 11 ani şi tot de atunci participă la majoritatea târgurilor meşteşugăreşti organizate în ţară. Pasiunea pentru confecţionarea obiecetelor tradiţionale s-a născut participând la astfel de evenimente, la început doar ca simplu vizitator.
Profil:
Născută: 17 septembrie 1960, Ialomiţa
Studii: Studii liceale
Familie: Căsătorită, doi copii
„Pictez icoane pe sticlă, confecţionez păpuşi din frunze de porumb şi din nuci. Soţul meu se ocupă de sculptatul obiectelor din lemn. Singură am învăţat să fac astfel de obiecte. Mergeam mereu cu el la tot felul de târguri să vedem foarte multe obiecte frumoase şi asta m-a determinat să învăţ să fac şi eu. Icoanele mă impresionau. Mi-am zis: „Ce, eu nu pot să fac? Şi încet, încet, am reuşit", spune Elena Mateescu.
Preţul icoanelor pictate pe sticlă porneşte de la 20 de lei şi poate ajunge până la 180. În ceea ce priveşte păpuşile din foi de porumb sau nuci, ele costă 20 de lei. Aşa cum era de aşteptat, la o icoană se munceşte cel mai mult, una singură fiind gata în aproximativ trei zile, iar o păpuşă din nucă, numai câteva ore.
„O icoană durează cam două , trei zile zile. Depinde foarte mult de starea în care mă aflu, dar şi de dimensiunea acesteia. Păpuşile din foi de porumb se confecţionează cam într-o zi. Întâi se face scheletul, care este din sârmă, apoi capul, ansamblez mâinile şi picioarele. Trebuie făcute şi hainele, cojocelul, opincuţile. Sunt mai multe etape aici. Foile trebuie uscate, altfel mucegăiesc. Cele din nuci sunt cele mai uşoare. Le fac în doar câteva ore", mai spune Elena Mateescu.
La fel ca pentru toţi românii şi pentru meşterii populari se simte criza. Vânzările de anul acesta sunt cu mult sub aşteptările lor.
„Anul acesta vânzările merg mai prost ca oricând. Se simte criza şi la noi. Spre exemplu, la Craiova, unde mergea foarte bine în fiecare an, a fost sla