Niciodată nivelul Dunării nu a fost atât de ridicat iarna, cu atât mai puţin în luna decembrie. La Brăila, cotele Dunării bat în cota de atenţie, 557 cm.
Fenomen inedit: Vezi aici cum fierbe Dunărea la Brăila!
Pericol pe Dunăre: Unda de poluare cu fosfaţi, la Brăila. Peste 100.000 de oameni beau apă din fluviu!
Unda de poluare cu fosfat de la Hârşova, în şedinţă de urgenţă la Brăila!
„Ultima dată când am văzut Dunărea aşa de sus a fost în luna noiembrie a anului 1998. De altfel, atunci, îmi aduc bine aminte, a fost o situaţie specială pentru că în noaptea de 11 spre 12 noiembrie a fost o furtună puternică, cu zloată, viscol, care a rupt de la ancoră câteva pontoane. Dar nu a fost chiar aşa, aproape de cota de atenţie", ne-a declarat Costel Iacob, marinar cu peste 30 de ani vechime.
Incident pe Dunăre în dreptul Brăilei: un bac cu 15 persoane la bord s-a izbit de un cargo rusesc
Reversul medaliei
Nici cei mai vechi şi împătimiţi pescari nu-şi aduc aminte ca Dunărea să fi ajuns la astfel de cote în luna decembrie.
Lucian Mocanu are 73 de ani şi locuieşte de 45 de ani în municipiu. Este un pescar atât de împătimit încât nu ezită să arunce undiţa în apă imediat ce vremea se înfrumuseţează.
„Chiar şi iarna când peştele pică rar, fiind la fundul apei unde iernează, îmi satisfac plăcerea de a ieşi la pescuit. Aşa că vă pot spune cu siguranţă că nu am văzut fluviul atât de crescut niciodată în luna decembrie. Acest nivel este caracteristic lunilor aprilie mai. Parcă şi fluviul a luat-o razna, nu numai vremea", ne-a declarat bătrânul.
Dar pentru marinarii de pe fluviu, nivelul ridicat al Dunării are şi un aspect pozitiv.
După cum ne-a declarat George Niţă , de pe nava Lacu Sărat, „din cauza debitului foarte mare nu se formează pod de gheaţă nici la minus 15-20 de grade