La dezbatereaBugetului, Boc şi trompetele lui au sunat asurzitor alarma. 2011 trebuie să fie tot un an de severă austeritate, nu sunt bani mai ales pentru cheltuielile sociale, pensiile rămân îngheţate, le scade puterea de cumpărare, salariile bugetarilor – tot jumulite, cele din zona privată n-au cum să-şi revină, firmele nebeneficiind de o coerentă politică de relansare economică. Bugetele Sănătăţii şi Educaţiei sunt la jumătate din cele stabilite de legile domeniilor respective: de unde, atunci, calitate în asistenţa medicală, din care doctorii pleacă în “prăbuşita şi falimentara Irlandă”, la un salariu de 8.000-10.000 de euro, sau performanţă în învăţământul unde profesorii primesc cu 30-40% mai puţin? Bani în Buget sunt, însă, pentru ministere şi instituţii privilegiate. STS-ului i-au fost înţelese nevoile “speciale”. Preşedinţia nu ştie nici ea ce-i austeritatea, având de călătorit. Premierul Boc şi-a rezervat din start zeci de milioane de euro la dispoziţia sa (dar fondul poate fi suplimentat).
Cap de afiş e Elena Udrea. În afara alocărilor obişnuite, are pixul pentru “lucrări de infrastructură rurală” în valoare de 4 miliarde de euro, bani ce vor fi decontaţi abia peste vreo trei ani, când e greu de presupus că portocaliii vor mai fi la putere şi vor răspunde pentru ce s-au cheltuit. Deocamdată, se construiesc şi se modernizează în promisiuni 10.000 km (!) de drumuri, plus sute de comune canalizate şi alimentate cu apă etc. Bani pentru asemenea lucrări au fost şi până acum, dar n-am prea văzut-o pe ministresă tăind panglica la astfel de obiective, ci făcând parada modei pe la inaugurări de pârtii de schi pe te miri unde sau aprobând investiţii anapoda de săli de sport şi de terenuri de fotbal.
Apropo, poate că Elena Udrea n-are capacitatea profesională, ea având o cu totul altă pregătire, de a coordona un asemenea program de investiţii. Şi poat