România şi Bulgaria speră ca în aprilie 2011 să adere la spaţiul Schengen, spaţiu conturat printr-o iniţiativă născută undeva în urmă cu 25 de ani. Se întâmpla pe 14 iunie 1985 – pe râul Moselles din Luxemburg, în dreptul unui orăşel numit Schengen, aflat la graniţa dintre Franţa şi Germania. În vara lui 1985, cinci secretari de stat se reuneau pe un vas pentru a semna acest acord istoric.
Ideea de a elimina controalele la graniţă şi barierele comerciale a fost propusă de Franţa şi Germania. Proiectul risca să fie însă compromis în lipsa unui consens între statele membre.
Ulterior însă au intervenit statele din Benelux, care luaseră deja măsuri de încurajare a liberelei circulaţii. Ele au propus un acord iniţial între cinci state membre.
Aşa se face că prima formă a acordului Schengen era gata de a fi semnată în urmă cu 25 de ani de Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg.
Documentul nu s-a bucurat la vremea aceea de vreo atenţie specială ţinând cont că la ceremonie nu a fost prezent nici măcar un ministru de externe, ci doar secretarii de stat ai celor cinci ţări.
Robert Goebbels, cel care a prezidat reuniunea, îşi aminteşte: " am ales localitatea Schengen pentru a adăuga simbolism evenimentului. Schengen este un orăşel vincol de pe râul Moselle, situat chiar la graniţa dintre Franţa şi Germania. Mulţi nu au recunoscut atunci caracterul simbolic al acestui loc. Primul acord Schengen din 1985 nu era considerat un acord atât de revoluţionar. Dacă miniştrii ar fi ştiut cât de important va fi acest acord, l-ar fi semnat ei înşişi”.
Declaraţia de intenţie pentru primul acord necesita linii directoare clare privind eliminarea controalelor la graniţe. Securitatea trebuia menţinută chiar dacă europenii urmau să beneficieze de libera circulaţie.
Aşa s-au născut cooperarea poliţienească şi judiciară dar şi alte instrument