81.531 de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 58.612 parfumuri şi 69.332 de perechi de încălţăminte au confiscat poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali în primele 11 luni ale acestui an. Pentru că infractorii obţin sute de milioane de euro anual, fenomenul s-a extins aproape în toate ţările lumii.
Românu-i destul de… fudul încât să cumpere produse contrafăcute sau cel puţin suficient de ignorant încât să se lase păcălit să achiziţioneze aşa ceva. Altfel, contrabandiştii nu s-ar osteni să introducă în ţară atât de multe produse falsificate, după cum reiese din statistica privind obiectele contrafăcute confiscate anul acesta, furnizată de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Infracţiunile la regimul de proprietate intelectuală şi industrială afectează atât titularii de drepturi, care suferă o importantă depreciere a mărcii lor şi a investiţiilor pe care le fac în cercetare şi dezvoltare, cât şi consumatorii, care îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol cumpărând produse de proastă calitate, precum şi bugetul de stat, din cauza pierderilor fiscale.
„În 11 luni ale anului 2010, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au depistat la frontierele României bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate. Descoperirile - efectuate în baza informaţiilor obţinute în urma analizei de risc pe principalele rute internaţionale de transport - au constat în 81.531 de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate; 58.612 produse de parfumerie contrafăcute; 69.332 de perechi de încălţăminte“, susţine IGPF.
În ceea ce priveşte rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România, poliţiştii de frontieră au descoperit că acestea sunt diferite, în funcţie de produs. Astfel, produsele textile sunt aduse fie pe mare (din China), fie pe uscat, pe rutele C