Modul de sacrificare a porcilor de Craciun a adus in aceasta luna amenzi substantiale din partea inspectorilor Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). In urma controalelor efectuate au fost sanctionate sase persoane care au fost prinse cand taiau porcii in strada.
"Avem derogare si ni se accepta sacrificarea traditionala, dar nici sa iesi cu porcul si sa-l tai pe marginea santului nu e in regula. Sunt niste reguli care tin, in primul rand, de o normalitate fireasca, dar am intalnit astfel de cazuri pe care nu aveam cum sa nu le sanctionam", a declarat dr. Nicolae Ivanciu, inspector in cadrul DSVSA. Amenzile au fost aplicate pentru abateri de la normele legale privind protectia si bunastarea animalelor si s-au ridicat la 300 lei de persoana. "Sacrificarea porcului fara asomare se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 300 lei. De asemenea, sunt prevederi clare cu privire la miscarea si cazarea animalelor inainte de abatorizare", a adaugat Ivanciu.
Pe langa cele sase sanctiuni aplicate, DSVSA a confiscat diverse cantitati de carne de porc vandute in spatii neamenajate. Astfel, din targul din Raducaneni au fost confiscate 145 kilograme de carne de porc care era vanduta intr-un spatiu de langa piata, fara ca vanzatorul sa aiba documente de provenienta sau sa fi facut controlul sanitar-veterinar al carnii.
Modul de sacrificare a porcilor de Craciun a adus in aceasta luna amenzi substantiale din partea inspectorilor Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). In urma controalelor efectuate au fost sanctionate sase persoane care au fost prinse cand taiau porcii in strada.
"Avem derogare si ni se accepta sacrificarea traditionala, dar nici sa iesi cu porcul si sa-l tai pe marginea santului nu e in regula. Sunt niste reguli care tin, in primul rand, de o normalitate fireasca, dar am