E ironic, nu? – Traian Basescu, cel care a castigat alegerile folosindu-se de comunisti pe post de sperietoare nationala, a trezit si a rascolit o nostalgie generala a comunismului printre aceiasi romani care, cu doar un an in urma, ii dadeau votul “reformatorului statului modern”, de frica sa nu fie inghititi de comunistul Geoana si ai sai camarazi prea-umblati pe la Moscova.
Nu cred ca poate fi facuta o sinteza mai buna a anului 2010. A fost anul in care romanii s-au reintors in comunism. Moartea statului social, decesul sistemului bugetar, a educatiei si sanatatii, minciunile guvernantilor, spectrul colapsului de maine si al derapajului de azi – toate i-au innebunit pe romani si i-au facut mai nostalgici ca niciodata dupa vremurile “taticului” unic, cand serviciul era garantat de stat, iar aparatamentul oferit gratuit de partid.
Libertatea nu mai face doi bani atunci cand esti disperat, cand nimic in jurul tau nu mai are coerenta si sens, cand totul e la voia intamplarii. Atunci e mai buna tortura unui regim absurd, dar care iti ofera cel putin siguranta zilei de maine si o speranta indefinita, decat haosul si spaima unui regim politic care falimenteaza tot in jurul sau si iti lasa doar speranta unei morti sigure.
Toate sondajele realizate in 2010 exprima regretul tot mai profund al romanilor dupa comunism. Mai rau de atat, un numar tot mai consistent il regreta pana si pe N. Ceausescu. Si Traian Basescu a fost afectat de aceasta tendinta, din moment ce a spus ca: daca fostul dictator s-ar fi oprit la primii 10 ani de mandat, ar fi ramas un mare conducator in istoria Romaniei.
E usor de inteles. Buimaciti de criza care ba se duce, ba revine si mai nervoasa, mintiti incontinuu de niste politicieni care habar nu au pe ce lume traiesc, ingroziti de spectrul falimentului, sufocati de datorii la banci pentru mai nimic (televizoare si masini), m