Prin intermediul unui parteneriat public-privat, o fundaţie din Iaşi va renova şi va dota câte o sală de clasă în mai multe şcoli.
1 /.
Câţi copii din ţară sunt mândri de şcoala în care intră zilnic? Câţi sunt mulţumiţi că învaţă într-o clasă cu tablă interactivă, retroproiector, sistem de climatizare a aerului şi minilaptopuri?
Din păcate, copiii români sunt mulţumiţi că în clasă este cald şi că nu trebuie să aducă cretă de acasă, că primesc încă gratuit manuale şi că tablele pe care au scris şi părinţii lor nu sunt sparte. Cu toate acestea, în unele unităţi de învăţământ se pare că lucrurile se vor schimba.
Cu ajutorul unor companii private, Fundaţia pentru Educaţie şi Atitudine Socială din Iaşi va implementa proiectul "Alege-ţi clasa", prin care câte o sală din fiecare dintre şcolile participante va fi complet renovată şi utilată, iar, la final, va arăta ca o clasă de şcoală europeană. Sala respectivă va purta numele firmei care va investi în ea, iar profesorii vor primi tot ce au nevoie pentru a ţine o lecţie ca la carte.
Mândria şcolii
În alte ţări, astfel de parteneriate, prin care companii importante investesc chiar în reconstrucţia din temelii a unor şcoli publice, sunt un lucru obişnuit. Spre exemplu, "School pride" este o emisiune a postului NBC, foarte cunoscută în Statele Unite ale Americii.
Profesori, părinţi, elevi şi alţi membri ai comunităţii se adună cu toţii pentru a pune umărul, timp de şapte zile, la renovarea sau chiar la reconstrucţia unor şcoli publice aflate în stadiu de degradare. De la începutul emisiunii, mai multe firme s-au alăturat proiectului, ajutând cu materiale sau logistică unităţile şcolare ale căror tavane cădeau în capul elevilor.
Cu toate că pare greu de crezut, clădiri în stadii avansate de degradare, cu acoperişuri sparte, bănci stricate şi g