Reacţii de condamnare din partea comunităţii internaţionale, după ce justiţia rusă l-a declarat vinovat pe Mihail Hodorkovski de "furt de petrol şi spălare de bani". Verdictul în acest al doilea proces intentat fostului patron al grupului petrolier Iukos este aşteptat peste câteva zile, dar comunitatea internaţională a reacţionat deja defavorabil la enunţarea sentinţei.
Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa, Germania şi Marea Britanie au fost primele care au reacţionat. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton scrie într-un comunicat că "verdictul împotriva ex-magnatului petrolului va avea un impact negativ asupra reputaţiei Rusiei, în domeniul drepturilor omului".
Pentru ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, "felul în care s-a derulat procesul este procupant şi constituie un pas înapoi pe calea modernizării ţării".
La Paris, diplomaţia franceză afirmă cu tărie : "consolidarea statului de drept este o condiţie necesară pentru reuşita procesului de modernizare a Rusiei".
Londra e de părere că "Rusia ar avea mai multe de câştigat, dacă ar avea un sistem judiciar complet independent".
În sfârşit, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe spune că "Moscova trebuie să respecte dreptul internaţional".
Tot atâtea chemări la ordine şi apeluri la statul de drept, pe care Moscova pentru moment evită să le comenteze, având în vedere că citirea sentinţei va mai dura câteva zile.
Odată încheiat acest process, pe care observatorii străini îl consideră orchestrat de putere, liderii ruşi vor putea invoca fără probleme sau ruşine separarea puterilor în stat, pentru a pune capăt speculaţiilor occidentale.
Nu trebuie uitat că peste doi ani au loc alegeri în Rusia, că Hodorkovski era un finanţator al Opoziţiei faţă de Vladimir Putin şi că acesta din urmă, considerat mai departe