Situaţia din Coasta de Fildeş continuă să fie tensionată. Trei preşedinţi vest-africani, din Benin, Sierra-Leone şi Capul Verde sosesc marţi, 28 decembrie, la Abidjan. Misiunea lor este de a-l convinge pe Laurent Gbagbo să lase postul de preşedinte rivalului său, Alassane Ouattara.
Alassane Ouattara a fost recunoscut drept învingător al alegerilor din 28 noiembrie, de practic întreaga comunitate internaţională. Învinsul Laurent Gbagbo nu vrea să recunoască verdictul urnelor, se descrie drept victima unui complot franco-american şi a ameninţat ţara cu un război civil, dacă nu este lăsat în postul de şef al statului.
Misiunea pe care Comunitatea Economică a Statelor Vest-africane (CEDEAO) le-a încredinţat-o celor trei preşedinţi se anunţă aşadar dificilă. În cazul în care Gbagbo nu cedează, CEDEAO, sprijinită de Statele Unite ameninţă că va recurge la "forţa legitimă" - a se înţelege o intervenţie militară internaţională, pentru a restabili ordinea constituţională în Coasta de Fildeş.
Uniunea Africană, formată din 53 de membri a suspendat şi ea ţara, din cauza refuzului lui Gbagbo de a ceda puterea şi l-a însărcinat pe un fost premier kenian să coordoneze eforturile pan-africane, pentru a rezolva criza politică.
În aşteptarea rezultatului misiunii de marţi a celor trei preşedinţi africani, trimişi la Abidjan, tabăra lui Ouattara poate avea un motiv de satisfacţie în afara ţării. Controlul ambasadei Coastei de Fildeş de la Paris a fost preluat fără incidente de partizanii preşedintelui recunoscut de comunitatea internaţională. Funcţia de ambasador în Franţa, fostă putere colonială şi partener economic esenţial este un post-cheie pentru orice putere ivoriană.
Situaţia din Coasta de Fildeş continuă să fie tensionată. Trei preşedinţi vest-africani, din Benin, Sierra-Leone şi Capul Verde sosesc marţi, 28 decembrie, la Abidjan. Misiunea lo