Combinaţiile între alcool, sucuri, zahăr şi gheaţă nu ar trebui să lipsească de la nicio petrecere. Servite în baruri sau preparate acasă, cocktailurile sunt ingredientele care pot transforma Revelionul într-o noapte memorabilă.
Filosofia cocktailurilor pare simplă, la prima vedere. Totul pleacă de la limonadă, explică Costin Gache, unul dintre cei mai apreciaţi barmani din România şi fondator al barului Interbelic din Centrul Vechi al Capitalei. Dacă ştii să faci o limonadă bună, vei ştii să faci şi un cocktail reuşit.
„Este, practic, o limonadă în care în loc să punem apă punem alcool", adaugă barmanul în vârstă de 26 de ani.
Secretul este să ştii să faci „balansul" între cantitatea de alcool şi cea fără alcool, între dulce şi amar sau dulce şi acru. Astfel, orice combinaţie este posibilă, dar Gache preferă să nu amestece mai mult de cinci ingrediente, pentru că acestea au rezistat în timp.
Experienţa unei băuturi
Pentru a-şi demonstra teoria, Gache m-a provocat să aleg oricare trei sticle din impresionantul bar dotat cu zeci de tipuri de băuturi spirtoase, lichioruri, gin, votcă, whisky,rom, aşezate pe mai multe rânduri. Din primul rând am ales un lichior de cacao, din al doilea, o votcă simplă, iar din al treilea, o sticlă albastră, cu votcă aromată.
Gache a pus câte o măsură egală din fiecare spirtoasă
într-un pahar în care a stors apoi sucul din jumătate de lămâie, a pus gheaţă pisată, a amestecat bine şi a adăugat „nota finală": o bucată de coajă de lămâie, pe care a răsfrânt‑o pentru a-i simţi mirosul, a plimbat-o pe marginea paharului, apoi a înfipt-o în gheaţă.
„Mirosul face şi el parte din experienţă, schimbă cu totul gustul", explică Gache. Iar experienţa din bar este cea care face, de fapt, diferenţa între un cocktail bun şi unul banal. „Ţine de modul în care eşti servit. Poţ