Premierul a rămas în funcţie, în ciuda numărului-record al moţiunilor de cenzură depuse de opoziţie în 2010. Sursa: CODRIN PRISECARU
După ce în 2009 a intrat în istorie ca singurul premier demis de parlament în 20 de ani, Emil Boc s-a confruntat şi în acest an cu un record negativ. În 2010, opoziţia a depus cele mai multe moţiuni de cenzură din 1993 încoace. PSD şi PNL au încercat să repete scenariul căderii guvernului de patru ori: o dată în iunie şi octombrie şi de două ori în decembrie.
Salvat de la a cincea moţiune
Dacă punem la socoteală şi moţiunea de cenzură în urma angajării răspunderii pe legea educaţiei, ar fi de fapt cinci încercări. Cum liberalii şi-au retras semnăturile de pe document, moţiunea nu a mai ajuns în faza dezbaterii şi votării.
De altfel, din cele patru moţiuni de cenzură, trei au fost depuse de opoziţie în urma asumării unor proiecte de către executiv. Singura moţiune care nu a venit după un astfel de demers al guvernului a fost cea din octombrie, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară". Cu 219 voturi "pentru", faţă de 236 necesare pentru adoptare, echipa lui Emil Boc a rămas atunci în picioare.
Cu trei luni în urmă, premierul trecea primul test al moţiunilor de cenzură din 2010. În timp ce parlamentarii se gândeau deja la vacanţa de vară, PSD a iniţiat moţiunea "Opriţi genocidul social!", după ce guvernul îşi angajase răspunderea în parlament pentru "legile austerităţii".
Schimbare de tactică: PDL s-a abţinut de la vot
Emil Boc a fost atunci la opt voturi distanţă de demitere. A scăpat, însă a rămas cu un gust amar. Mulţi dintre parlamentarii puterii, ascunşi în spatele votului secret, au optat pentru căderea guvernului. Printre ei s-au aflat Teo Trandafir, abia intrată în rândurile deputaţilor, Daniel Oajdea, Mircia Giurgiu, Georgică Severi