Un senator PDL propune un nou sistem de etichetare a alimentelor, cu buline verzi, portocalii sau roşii, în funcţie de conţinutul de așa-numite „substanţe nocive“. Propunerea a fost depusă la Senat, cameră unde coaliţia guvernamentală deţine o majoritate fragilă, de numai un vot.
Parlamentarul PDL Dumitru Florian Staicu a depus propunerea legislativă la Senat, unde proiectul ar urma să fie analizat în următoarea sesiune parlamentară.
Potrivit textului, fiecare produs alimentar trebuie să poarte câte o bulină cu diametrul de 1,5 centimetri, verde, portocalie sau roşie. Cea verde ar fi destinată produselor alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte risc pentru sănătate; bulina portocalie, pentru alimente care trebuie consumate cu moderaţie; cea roşie, pentru produsele care conţin aditivi alimentari ce pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.
Argumentul senatorului de Braşov: oamenii nu pot înţelege denumirile ştiinţifice de pe etichetă. „Ideea este să informăm mai bine consumatorul. Chiar dacă pe alimente sunt trecute acele componente nocive sau mai puţin nocive, cetăţeanul nu are cum să ştie ce înseamnă «E şapte-sute-nu-ştiu-cât» sau altă denumire din chimia componentului respectiv, în timp ce un cod pe culori ar putea fi uşor de înţeles pentru toată lumea."
Citiţi şi:
Dieta dezechilibrată ne îmbătrâneşte
Tonice din natură pentru ficatul obosit
Senatorul Staicu se aşteaptă ca proiectul să fie susţinut de coaliţia guvernamentală, dar şi de unii reprezentanţi ai Opoziţiei. „Am vorbit cu o parte dintre colegii mei, agreează ideea; am vorbit chiar şi cu colegi din Opoziţie, care au găsit bine-venită iniţiativa. Reprezentanţii ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii nu au dat încă un răspuns clar şi definitiv. Eu sunt convins însă că, după dezbaterile parlamentare, cele două instituţii se vor