Ultima saptamana din acest an aduce si noi negocieri intre sindicate si Ministerul Muncii pe tema noului Cod al Muncii.
Miza negocierilor, care dureaza deja de mai multe luni, dupa ce Guvernul a prezentat mai multe propuneri de modificari, majoritatea venite din partea investitorilor, se refera mai ales la flexibilizarea pietei muncii.
Ce spun sindicalistii?
In ciuda faptului ca atat reprezentantii Fondului Monetar International, cat si angajatorii sau reprezentantii Guvernului spun ca actualul Cod al muncii trebuie modificat, modernizat, sindicalistii au cu totul alta parere.
Potrivit acestora, Codul muncii din prezent este unul din cele mai bune din Europa si nu ar trebui modificat deloc.
In plus, sindicalistii, dar si politicienii din Opozitie, nu sunt de acord cu multe din schimbarile propuse de Guvern.
Astfel, sindicalistii sustin ca se incalca drepturile angajatilor, mai ales ca in noul cod se prevede ca angajatorul poate concedia salariatii care intra in greva. De asemenea, ei nu sunt de acord cu prelungirea perioadelor de proba, dar nici cu faptul ca se pot extinde foarte mult contractele pe termen limitat, despre care spun ca va conduce la o piata a muncii formata din lucratori cu ziua.
In ultima forma prezentata de Guvern, se prevede ca angajatorul poate, de exemplu, sa renunte la angajatul aflat in perioada de proba printr-o simpla notificare scrisa. Perioada de proba este, de altfel, ridicata la 45 de zile calendaristice, pentru posturile de executie, si la 120 de zile calendaristice, in cazul functiilor de conducere.
Cei care se opun modificarilor nu sunt de acord nici cu majorarea perioadei de preaviz la 20 de zile pentru functiile de executie si 45 de zile pentru cele de conducere, avand in vedere ca angajatii sunt obligati sa stea la firma respectiva si sa m