Văzut ca o mană cerească de investitori, aurul a avut în ultimii ani o evoluţie care nu i-a dezamăgit pe cei care au pariat pe el. Câştigurile asigurate de aur sunt greu de trecut cu vederea. Sursa: REUTERS
Cine a pariat pe aur în acest an a făcut o mişcare foarte bună, spun brokerii. "Dacă ar fi să comparăm evoluţia aurului cu cel mai important indice de acţiuni de pe piaţa americană S&P500, putem spune că aurul a urcat în 2010 de trei ori mai mult, comparativ cu piaţa acţiunilor", a declarat, pentru EVZ, Pompei Lupşan, director general adjunct Intercapital Invest.
Dacă în 2010 S&P500 înregistrează o creştere de aprox. 9,5%, aurul cuantifică deja o apreciere de aproximativ 27%.
Refugiu sigur
Potrivit brokerului, factorul declanşator cel mai important rămâne pespectiva inflaţionistă relativ ridicată pentru marile pieţe globale. "În acest context, cel mai sigur refugiu pentru investitorii sofisticaţi rămân aurul şi celelalte metale preţioase", mai spune Lupşan.
Interesant este că, dacă până în 2009, creşterea aurului era oarecum corelată cu o depreciere a dolarului, anul 2010 infirmă pentru prima dată scenariile anilor anteriori. Astfel, continuarea trendului ascendent al unciei de aur a venit în tandem cu o apreciere "surpriză" a dolarului, ceea ce ne arată că pe termen mediu şi lung potenţialul de creştere al pieţei metalelor preţioase rămâne unul relativ ridicat.
Va fi 2011 tot un an de aur?
"Personal, cred că 2011 va continua trendul din 2010. Miza cea mai importantă rămâne pe piaţa aurului, care anul viitor poate atinge valoarea de 1.600-1.700 dolari/uncia, faţă de nivelul actual de 1.400 dolari/uncia", spune Lupşan.
Acesta crede că piaţa aurului şi cea de mărfuri vor avea o mişcare net superioară celei de acţiuni şi nu exclude ca, în condiţiile în care piaţa acţiunilor ame