Problema alimentelor sănătoase şi nu prea revine pe tapet, odată cu propunerea legislativă din Senat prin care fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj buline de diferite culori. Astfel, bulina verde va fi aplicată produselor alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte risc pentru sănătate, bulina portocalie produselor alimentare care trebuie consumate cu moderaţie şi bulina roşie produselor alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii. Până la adoptarea legii, am încercat să aflăm părerea celor implicaţi direct sau indirect în acest aspect, pentru a vedea dacă această măsură are un suport real pentru a fi pusă în aplicare.
Vor fi avantajate unele firme?
Conform nutriţioniştilor e bine ca lumea să fie informată şi să ştie de ce nu este sănătos un anumit produs. Doar aplicarea unei buline nu este de ajuns, fiind necesare nişte informaţii în plus, despre alimentele sănătoase şi cele nesănătoase. Problema care poate apărea este aceea că pot fi unele firme avantajate şi altele dezavantajate de această măsură, nu neapărat calitatea va fi etichetată ci o firmă sau alta, care produce anumite alimente.
„Alimentele se etichetează într-un anumit fel. De exemplu, unde scrie arome artificiale este doar un termen care conţine mai multe chimicale. Companiile nu pot să înşire întreaga listă a chimicalelor şi scriu doar arome artificale sau aditivi, aşa că omul nici nu ştie ce înseamnă aceşti conservanţi sau arome artificiale, ceea ce este una din cele mai mari probleme. La fel, o mâncare considerată sănătoasă poate conţine un conservant sau aditiv care conţine exact aceleaşi chimicale ca şi un produs considerat nesănătos. Nu ştiu exact pe ce criterii vor fi separate aceste produse, cele sănătoase de cele nesănătoase”, a declarat Drocsa