Pot fi combătute cu ajutorul busuiocului, bitterului suedez, boabelor de muştar şi reflexoterapiei. Cefaleea este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi afectează 90 la sută din populaţia globului.
Durerea de cap sau cefaleea se declanşează atunci când o serie de vase de sânge de la nivel cerebral se contractă şi produc spasme dureroase. Cea mai întâlnită durere de cap este cefaleea de tensiune care, de obicei, apare pe fondul stresului (stări de încordare şi de tensiune frecvente) şi din cauza poziţiei incorecte în faţa calculatorului timp îndelungat.
Însă, de-a lungul timpului au fost identificaţi şi alţi factori care, în mod obişnuit, nu atrag atenţia. Printre aceştia se numără accesoriile de păr, anumite mirosuri, fumatul, lactatele, ciocolata, cafeaua, exerciţiile fizice solicitante, căldura şi administrarea unor anticoncepţionale cu doze crescute de estrogen (provoacă tulburări endocrine).
Durerile de cap nu trebuie tratate cu analgezice, deoarece acestea au efect doar pe moment şi astfel se ignoră cauzele. Medicii spun că lupta cu durerea de cap este de lungă durată, deoarece implică schimbări radicale în stilul de viaţă.
Aceste schimbări trebuie să înceapă cu alimentaţia, mai exact cu excluderea din dietă a alimentelor care conţin tiramină, un aminoacid responsabil de apariţia durerilor de cap şi care se găseşte îndeosebi în brânzeturile cu mucegai, în vinul roşu şi în ciocolată.
De asemenea, trebuie evitate varza acră, mazărea, fasolea, soia şi produsele din soia, nucile, măslinele, preparatele din carne (conţin nitraţi) şi alcoolul în exces. Orele de lucru trebuie alternate cu perioadele de relaxare. În paralel, se recomandă câteva remedii naturiste care, spun fitoterapeuţii, pot elimina pe termen lung neplăcutele dureri de cap.
Aplicaţi comprese cu bitter suedez
Un remediu la îndemână pentru prevenirea şi