Organizatia Natiunilor Unite a elaborat, la finalul Summit-ului din septembrie 2010, agenda care cuprinde realizarile anterioare, precum si actiunile viitoare legate de obiectivele Declaratiei Mileniului. Numele agendei este unul reprezentativ: "Mentinerea promisiunii: uniti pentru atingerea obiectivelor Declaratiei Mileniului".
Din pacate, ceea ce am prezentat in partea a III-a a Declaratiei Mileniului a aratat o situatie de loc imbucuratoare.
Declaratia Mileniului. Partea a treia, Realizarile Romaniei 2005 - 2010
Declaratia Mileniului. Partea a doua, anul 2005
Declaratia Mileniului. Partea intai, anul 2000
Si acest fapt a venit la 10 ani de la Summit-ul care a stat la baza Declaratiei Mileniului. Putine puncte imbunatatite, majoritatea in scadere sau in stagnare. Saracie. Foamete. Mortalitate.
Toate fac obiectul Declaratiei Mileniului. Si as putea sa afirm ca majoritatea au fost sortite esecului pana in acest moment. La ce bun sa se mai insiste? Poate ca ONU ar trebui sa priveasca totul dintr-o alta perspectiva. Se pare ca Declaratia Mileniului nu a fost o initiativa atat de reusita, mai ales conform datelor oferite la doua treimi din drum.
Daca in zece ani nu au reusit sa scada nivelul de saracie, care din contra, in unele zone chiar a crescut, este oare posibil ca pana in 2015 sa scada saracia cu 100%?
Iata cateva motive care ar calamita baza atat de solida a Declaratiei Mileniului:
- Interesele financiare aparute odata cu crearea atator fonduri care administreaza infuziile de bani sub forma de donatii in zonele considerate defavorizate.
- Mentinerea unor structuri sociale bazate pe un fundament sclavagist si nu unul democratic aduce forta de munca ieftina pentru cei care vor sa se imbogateasca rapid. De asemenea, aici intra si educatia precara ce