Creşte porumbei de peste 40 de ani, adică de pe vremea când era doar un copil. Spune că pasiunea sa, neînţeleasă de mulţi, nu se compară cu niciun alt hobby.
„La orice altă pasiune poţi renunţa, dar la dragostea pentru porumbei, odată prins de «microb», nu poţi să renunţi niciodată“, spune Lako Gyorgy, cel mai mare crescători de porumbei din judeţul Sălaj. Colecţia sa de zburătoare numără 657 de porumbei, o parte dintre ei campioni naţionali ori deţinători ai unor trofee internaţionale.
Creşte porumbei de la 7 ani
Pasiunea lui pentru porumbei s-a născut foarte devreme. Avea doar 7 ani. „Aveam un prieten care mi-a dat câţiva guţani, porumbeii aceia comuni. De la acei guţani a început totul şi din acel moment nu mi-am mai putut despărţi de porumbei“, îşi aminteşte Lako. De la porumbeii comuni cu care a început, Lako a ajuns astăzi să se poată mândri cu rase omologate şi cu campioni. Preferaţii săi sunt porumbeii gălăţeni, din care are 300 de exemplare. „Este un porumbel complex, care este foarte bun atât la zbor, cât şi la joc. Poate zbura chiar şi două – trei ore şi are un joc foare frumos, în sensul că zboară la înălţimi foarte mari şi se dă peste cap“, explică el.
Columbofilul din Zalău are şi 330 de porumbei voiajori, unii dintre ei având în palmares distanţe de peste 800 de kilometri parcurse o dată. „Unu dintre porumbeii mei voiajori a zburat până la Regensburg, adică aproximativ 850 de kilometri“, spune crescătorul, admiţând, însă, că nu toţi se întorc acasă. „Anul acesta am pierdut foarte mulţi, mult mai mulţi decât anul trecut. Cred că este din cauza vremii, mai exact din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, care le-a bulversat porumbeilor sistemul de orientare“, explică el.
Performanţă europeană
Printre cele mai valoroase „piese“ ale impresionantei sale colecţii de porumbei se numără cei 27 de rolleri de