atenție. Întotdeauna trebuie să fii atentă la gesturile copilului și să faci diferența între mofturi și realele problemeVara avem legume variate, colorate si gustoase. Iarna, meniul este mai degraba verde si nici nu exista atat de multe varietati in meniu. Este normal ca iarna bebelusii si cei mari sa se simta molesiti din cauza vremii, a caldurii din case si a lipsei de lumina. Astfel, privati si de plimbarile dese in aer liber, ei sunt mai reticenti atunci cand vine vorba de mancare, deoarece consuma foarte greu energia acumulata din mesele anterioare.
Micutii evita alimentele noi
E tipic pentru ei. Specialistii Webmd.com sustin ca acestia vin echipati pe lume cu un mecanism de a rejecta mancarurile, iar tu, ca parinte, trebuie sa-i ajuti sa decopere noi gusturi, oferindu-le portii mici. Foarte mici, de fapt! Si nu uita si de aspect. Daca micutul a trecut de varsta de un an, va pune mare pret pe asta. Iata doua trucuri simple: daca e obisnuit cu morcovi pasati si acestia ii plac, ofera-i si alte legume tot sub forma de crema. Daca este ceva mai incapatanat, mergi pe mana ta de artist. Deseneaza-i fete vesele sau fa in asa fel incat mancarea sa arate ca o joaca.
Deseori mancarea ajunge pe podea
Sau in par, ori pe haine, rareori in gura. Asta se intampla in jurul varstei de 9 luni. Acum e perioada in care copiii capata dorinta de a controla. Ei vor sa decida unde va merge mancarea, iar acest exercitiu este decisiv in dezvoltarea lor. Asadar, cu toate ca e greu sa stai deoparte si sa vezi cum mizeria te acapareaza, nu reactiona si gandeste-te ca asta este o lectie importanta in dezvoltarea increderii in sine.
Scuipa sau au reflux?
E normal ca micutii, in special nou-nascutii, sa scuipe o mica parte din mancare, deoarece acum se formeaza sistemul digestiv. Daca vomita deseori, incearca mai intai sa elimini factorii "de stres" din tim