Fostul candidat la preşedinţie şi-a întărit poziţia de lider al partidului în 2010: şi-a impus echipa la şefia PNL, dar şi propriul "guvern din umbră". Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
"Eu şi Crin suntem ca Fidel Castro şi Che Guevara", spunea Victor Ponta despre el şi colegul său de opoziţie. Deşi a respins eticheta care i-a fost aplicată de liderul PSD, Crin Antonescu a început în propriul lui partid o revoluţie la finalul căreia poziţia lui şi a oamenilor de încredere a fost întărită.
Într-un an, Antonescu a impus alegerea pe liste a noii conduceri PNL, propria echipă, un guvern din umbră format în cea mai mare parte din apropiaţi, dar şi un locţiitor informal în persoana lui Mihai Voicu. Toate aceste schimbări au fost primite de vechii lideri ai PNL cu critici deschise sau mici cârteli, dar statutul de lider al lui Antonescu nu a fost contestat niciodată.
Perdant la prezidenţiale, câştigător în propriul partid
"Antonescu să devină «mână de fier». PNL are nevoie de disciplină", anunţa Relu Fenechiu în ianuarie 2010. Spre deosebire de un alt perdant al prezidenţialelor, Mircea Geoană, care a fost izolat de partid după eşecul din 2009, Antonescu şi-a consolidat poziţia de lider al PNL în acest an.
Unul dintre avantajele lui Antonescu l-a reprezentat chiar rezultatul din alegeri. Deşi a ieşit din cursă în primul tur, scorul lui Antonescu a fost cel mai bun pe care l-a obţinut PNL în istoria confruntării de după 1990. Mai mult, în ciuda mobilizării slabe din teritoriu, Antonescu a reuşit în 2009 să obţină singur un procentaj de 20,02%, peste cel al partidului.
Cu aceste premise, liderul liberal cerea imperativ în ianuarie un Congres extraordinar, care să-i reconfirme poziţia. Antonescu a propus atunci ca noua echipă de conducere să fie aleasă pe liste şi nu uninominal, iar funcţia de prim-vicepreşedinte să