Miezul de nucă este unul dintre cele mai căutate produse cu prilejul sărbătorilor, aşa că şi vânzătorii profită de ocazie pentru a umfla preţurile. Dacă în ţară ar exista mai multe plantaţii de acest tip, importurile ar scădea, iar preţurile s-ar diminua. Sursa: Simona DiaconuSursa: REUTERS
1 /.
În ultima lună, pe tarabele din pieţele bucureştene, un kilogram de miez de nucă s-a scumpit cu peste 5 lei, acesta costând în prezent circa 28-30 de lei. În fiecare an, România importă aproximativ 100.000 de tone de miez de nucă. Cea mai mare parte a importurilor provin din Moldova, Franţa şi Turcia.
''Exportatorii străini nu sunt proşti: ştiu că în această perioadă creşte consumul şi că nu avem resurse interne pentru a-l acoperi, aşa că impun preţuri mai mari. Este adevărat că şi comercianţii le mai rotunjesc'', a declarat Daniel Botănoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), pentru EVZ.
Lucrul manual e mai sănătos
Dincolo de reducerea preţurilor pe care le plătesc, consumatorii ar mai putea beneficia de produse mai bune. Prin decojirea în sistem industrializat, folosită cu precădere de furnizorii externi, miezul de nucă este uşor presat, astfel că o parte din uleiurile din fruct se pierd. Aşa se explică, spune oficialul FNPAR, gustul de rânced pe care îl au miezii de nucă ambalaţi în pungi, cumpăraţi din supermarketuri.
Agricultorii români nu s-au prea înghesuit să înfiinţeze plantaţii de nuci, deşi acestea ar fi contribuit la protejarea şi conservarea mediului şi le-ar fi adus venituri frumuşele. De pe cele aproape 450 de hectare de plantaţii de nuci din ţară se obţin cam 185 de tone de miez de nucă. La un preţ mediu de vânzare de 23 de lei/kilogram, se obţine mai mult de un milion de euro, adică aproape 2.252 de euro pe hectar.
Investiţii mari, muncă multă @N