Dacă mâine România ar fi zguduită de un cutremur devastator, deputaţii şi senatorii, dar şi preşedintele României, ar avea cele mai mari şanse de a scăpa cu viaţă. Camil Roguski, omul care a proiectat multe din palatele dictatorului Nicolae Ceauşescu, susţine că Palatul Cotroceni şi Casa Poporului sunt cele mai sigure clădiri din Capitală.
“Casele” în care aleşii neamului trebăluiesc şi votează legi pentru popor sunt, din punctul de vedere al lui Camil Roguski, cele care vor rezista cel mai bine în momentul în care “măruntaiele” Pământului se trezesc la viaţă. “Cotroceni şi Casa Poporului sunt cele mai sigure clădiri. La un seism de peste opt grade, acestea vor rămâne în picioare. Şi asta pentru că au fost făcute ca la carte. S-a folosit fier şi ciment, aşa cum scrie în cărţile de specialitate. Structura este una foarte solidă. De prin 1975, la Cotroceni am lucrat şi eu împreună cu arhitectul Vlădescu. Aici am refăcut în totalitate structura veche, pentru că părţi din ceea ce vedeţi dumneavoastră astăzi datează chiar şi din perioada Cantacuzinilor. Dincolo, la Casa Poporului, unde e un teren foarte bun pentru construcţii, s-a făcut un schelet metalic care, la rându-i, a fost îmbrăcat într-unul din beton armat. E tot ce se putea face mai bun”, ne-a precizat specialistul. Arhitectul spune că, acum, la construcţia caselor se foloseşte cu 20 la sută mai puţin fier, iar acest lucru reduce cu mult rezistenţa casei la cutremur.
Ridicată pe locul unui stadion
La jumătatea anilor ’80 a început construcţia Casei Poporului, cea mai mare clădire din Europa. Pentru a-şi duce la îndeplinire planul, Nicolae Ceauşescu a ordonat demolarea stadionului Republicii şi a unui restaurant celebru la acea vreme, “La motanu’ negru”. Imobilele au fost puse la pământ, iar în locul lor s-a înălţat construcţia gigantică.