Managerul unităţii, dr. Octavian Deftu, spune că desfăşurarea actului medical nu este totuşi pusă în pericol. Ca să reducă cheltuielile, conducerea judeţului este decisă să opereze restructurări de personal auxiliar şi să externalizeze serviciile mari consumatoare de fonduri.
Sfârşitul de an prinde unităţile medicale din judeţ înglodate în restanţe. Cuantumul datoriilor cu termen de plată depăşit la 30 noiembrie ajunge la 4.145.120 de lei. Asta, în condiţiile în care, în vară, odată cu trecerea spitalelor în subordinea administraţiilor locale, Ministerul Sănătăţii a achitat arieratele înregistrate la 30 iunie 2010!
Cap de listă, Spitalul Judeţean din Târgovişte, care are de plătit către furnizorii de medicamente, materiale sanitare, reactivi, hrană, utilităţi aproape 3.500.000 de lei. Dr. Octavian Deftu – managerul unităţii ne-a declarat că aceste datorii nu pun în pericol desfăşurarea în bune condiţii a actului medical. „Am plătit o parte din restanţe, dar apar altele. Aşa se întâmplă cu spitalele. Este ca un tăvălug”, spune dr. Deftu.
Doar două spitale nu au restanţe
De aceeaşi părere este şi Georgeta Zaharia – director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.
„Spitalele vor încheia sigur anul cu datorii, dar nu cred că activitatea medicală se poate bloca. Nu sunt întârzieri la plată exagerat de mari”, afirmă Georgeta Zaharia.
De precizat că la Spitalul Judeţean din Târgovişte situaţia se complică mai ales iarna, când numai factura de gaze naturale ajunge la 100.000 de lei, centrala termică având peste 30 de ani vechime. Florin Popescu – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a făcut calcule şi a ajuns la concluzia că unitatea trebuie branşată la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, întrucât ar fi mult mai rentabil.
Situaţia este cunoscută şi austriecilor de la Vamed, pe care