Ministrul de externe spune că instituţia sa e pregătită pentru aderarea la spaţiul fără frontiere interne şi sugerează că problemele sunt la Justiţie şi la Interne. Sursa: CODRIN PRISECARU
Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus, ieri, că instituţia pe care o conduce "şi-a făcut temele" pentru aderarea la Schengen şi a apreciat că domeniul justiţiei şi al afacerilor interne e cel ce preocupă Franţa şi Germania, statele care se opun intrării României în spaţiul fără frontiere interne în martie 2011.
În timp ce a subliniat că monitorizarea Comisiei Europene (CE) în domeniul justiţiei nu are legătură cu problema Schengen, Baconschi a apreciat că reforma trebuie să continue.
Declaraţiile vin la o săptămână după ce Parisul şi Berlinul au semnalat opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen în martie 2011. Într-o scrisoare trimisă CE şi citată de RFI România, miniştrii de interne din cele două ţări au spus că decizia aderării trebuie luată când "cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".
"Nu putem spune că în alte domenii nu avem probleme"
Baconschi a precizat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a făcut temele în privinţa aderării, subliniind că ansamblul consulatelor a fost adus la standardele cerute şi a trecut de inspecţiile experţilor Schengen.
Ministrul a apreciat însă că în procesul de pregătire pentru aderare există o "diviziune a muncii". "Vă aduc aminte că decizia va fi luată de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Scrisoarea francogermană era cea a miniştrilor de interne", a declarat Baconschi. "E adevărat că MCV (Mecanismul de Cooperare şi Ve rificare al Comisiei UE) nu are ce căuta în procesul Schengen (...) dar, în acelaşi timp, reforma din justiţie, reforma din Ministerul de Interne trebuie să continu