De două decenii, medicul obstetrician a ajutat la venirea pe lume a peste 3.000 de copii şi nu regretă nicio clipă meseria pe care şi-a ales-o.
Din familie de medici, Maria Olaru a visat din copilărie să îmbrace halatul alb şi să-i ajute pe semenii săi aflaţi în suferinţă. Fată simplă de la ţară, dar tobă de carte, Maria Olaru a venit la Botoşani pentru a studia la Liceul Sanitar, după care s-a înscris la Facultatea de Medicină din Iaşi pe care a absolvit-o cu brio în anul 1986. Stagiatura şi-a făcut-o la Spitalul Judeţean Botoşani ca medic de medicină generală, după care a ales să se specializeze în obstetrică şi ginecologie pentru că această ramură a medicinei a fascinat-o.
Emoţii la prima naştere
Era în anul şase de facultate când a asistat la prima naştere. „Făceam stagiul practic la Maternitatea «Cuza Vodă» din Iaşi când am ajutat la venirea pe lume a primului copil. Eram îndrumată de medicul Nadejda Dobreanu, care a fost mentorul meu. Emoţiile au fost mari, dar mi-am dat seama că acesta este drumul pe care vreau să merg toată viaţa“, a mărturisit medicul.
Şi aşa a fost. De 20 ani, Maria Olaru aduce pe lume pui de oameni şi trăieşte alături de mame minunea naşterii. „Noroc de statistici, că altfel nu aş mai şti câţi copii am ajutat să vină pe lume. Ştiu că fiecare scâncet a fost mai minunat decât cel de dinaintea sa“, a spus Maria Olaru. De experienţa sa au avut nevoie şi femei cu mulţi copii, dar şi fetiţe de 12 ani devenite mame peste noapte. „Copiii care au venit pe lume cu ajutorul meu s-au întors peste ani în sală ca mame. Ai o satisfacţie atunci că bebeluşul de odinioară are ochii în lacrimi şi emoţii când îşi ţine copilaşul în braţe. Sunt sentimente greu de explicat“, a mai spus doctorul.
Situaţii limită
În cele două decenii de carieră, Maria Olaru a avut parte şi de momente dificile când a trebuit să